Sidorhttp://lasaskrivasamtalalara.blogspot.se/2014/10/hej-marcus.html#comment-form

onsdag 17 december 2014

JOKKMOKKMARKNAD PRESENTATION


JOKKMOKKMARKNAD PRESENTATION


Inledning
 

I denna text kommer jag att informera om Jokkmokks marknad. Jokkmokks marknad är en vintermarknad som hålls torsdag till lördag under varje år i Jokkmokk.  Jag kommer att berätta om historiken, vad som händer på marknaden och egna erfarenheter.

Historik


Jokkmokks vintermarknad har en flera hundra år gammal historia. Historiken sträcker sig från 1600-talet och framåt.

Fram till början av 1600-talet hade birkarlarna bidrivit handel med befolkningen i de olika lappmarkerna.

Birkarlarna var fogdar. De samlade in skatt av befolkningen. Under marknadsdagarna bedrevs byteshandel. Samerna bytte skinn, päls och fisk till tyger, salt och socker.

Flera program i Jokkmokks marknad.


Jokkmokks marknad ska börja jan 31 till feb 8 2015. Jokkmokks marknad pågår inne i centrala Jokkmokk varje år. Jag kan inte visa alla programen som finns, eftersom det finns så otroligt många olika program.

Jag kommer därför att bara att prata om tre olika program som jag själv är mycket intresserad av.

Den första är: Markplatsen

Här kan ni uppleva marknadsstämningen! Det finns hantverk, kläder, skinnprodukter och mycket mer.
Renrajden är mycket populär bland besökarna (renar var den gamla tidens transportsätt). Renrajden är när många samer promenerar i marknadsplatsen.

Den andra är: Utställningar

Det finns Konst och sameslöjd; En utställning om traditionellt samiskt hantverk, och ny samisk formgivning.

Den tredje är: Vinteraktivitetet

Det finns flera vinteraktiviteteter som t.ex. ren race, hundspannsturer och skotersafari etc. Under Jokkmokks marknad har du möjlighet att få se dem.

Mina egna erfarenheter

 Februari 2014 besökte jag Jokkmokks marknad. Det tog omkring tre timmar att åka dit från Luleå. Jag och min man försökte att boka hotell i Jokkmokk under marknaden, men det var fullbokat överallt på alla hotell i hela Jokkmokk. Vi bestämde oss därför att enbart besöka Jokkmokk under en dag.

Vi var tvungna att vakna tidigt på morgonen i Luleå för att hinna med att besöka Jokkmokks marknad. När vi ankom till Jokkmokk så var vi mycket hungriga, vi bestämde oss därför att äta på ett Café. När vi sedan kom fram till Jokkmokks marknad så såg vi att det fanns mycket fint hantverk av kläder och skinnprodukter. Det fanns även mat. Jag ville köpa många saker men det var så dyrt.

På denna bild så kan ni se hantverk av kläder som är gjort av renskinn. Ett sådant renskinn kostade ungefär 2000 kr. Det även fanns många saker som hade ett hyggligt pris. Jag köpte renskinn, nyckelring och en ljusstake.

Jag tycker att många samer var snälla och de tyckte om att prata med nya besökare. Jokkmokk är mycket fint och jag tyckte att det var en mycket speciell upplevelse att åka till marknaden. Jag ska besöka denna marknad igen år 2015.


AVSLUTNING

Det finns hantverk, kläder, skinnprodukter och mycket mer i jokkmokksmarknad.  De tre dagar marknaden pågar är mycket intensiva dagar för samhället. Jag tycker att jokkmokksmarnad  är mycket bra oppotunity för att uppleva sameska kulturen.
Är ni intresserade av att veta mer om Jokkmokks marknad? Besök då deras hemsida


fredag 12 december 2014

Tillåt vanliga matbutiker att sälja alkohol

Vi kan inte lösa alkoholproblemen i samhället genom att kontrollera köp av alkohol i systembolaget.
Alkoholmissbruk bör istället vara en fråga för sjukvården, där det viktigaste är att det finns goda möjligheter till behandling.
Alkoholister är beroende av alkohol. Systembolaget kontollerar endast öppettiderna då folk kan köpa alkohol och åldern av personen som köper alkohol.
Alkoholister kan alltid köpa alkohol oavsett om vi har ett systembolag eller inte. Alkoholister kan även få tag på alkohol genom alternativa inköpskanaler som t.ex. smuggling eller olaglig hemagjord alkohol.
Om vi tittar på kartan som visar alkoholmissbruket över hela världen så kan vi se att Sverige är på en högre nivå av alkoholmissbruk än vad andra europeiska länder ligger på. Det går även att köpa alkohol i vanliga affärer i dessa länder som t.ex. är Spanien, Tyskland, Frankrike och Italien etc.
Normala människor kan kontrollera alkohol, men alkoholister kan inte kontrollera sitt drickande av alkohol. De behöver behandling för att kunna kontrollera alkoholen och konsultera deras problem. De kan även behöva fokusera sig på olika aktiviteter.
Om vi tittar på mitt hemland Sydkorea så finns det ett center för alkoholister i alla områden. Det kostar nästan ingenting för att kunna få hjälp från dessa olika center.
Samhället i Sverige borde bry sig om alkoholister och hjälpa dessa människor att komma över deras problem.

Tillåt vanliga matbutiker att sälja alkohol och fixa mer hjälp till alkoholister i det svenska samhället.  Ett samhälle ska vara lyckligt och hälsosamt med frihet.